Sivut

perjantai 9. elokuuta 2024

Canon RF 10-20mm F4 L IS STM -objektiivin suodatinratkaisu

Satuin huomaamaan, että Canonin laajakulmazoomia 10-20mm F4 L IS USM myytiin käytettynä eräässä liikkeessä. Olin jo jonkin aikaa pähkäillyt sen ja Canonin 14-35mm laajakulmazoomin välillä joten tulin sitten hankkineeksi tuon ensimmäisen. Pidän laajakulmien tuottamista kuvista ja tämä on laajin mahdollinen ei-kalansilmäobjektiivi.

Canon RF 10-20mm F4 L IS USM

Canonin 10-20mm kanssa ei voida käyttää etulinssin eteen kierrettäviä suodattimia. Näin siksi, että etulinssi on voimakkaasti kupera.


Objektiivin etulinssi on voimakkaan kupera.

Saatavilla on erillisiä pidikkeita jotka mahdollistavat levysuodattimien käytön tämän objektiivin kanssa. En kuitenkaan halua sellaisia alkaa käyttämään, koska
  1. pidike on kooltaan suuri
  2. käytettävät levysuodattimet ovat kooltaan suuria ja oletettavasti aika kalliita

Objektiivin perässä on pidike/ura johon voidaan laittaa gelatiinisuodatin.

Objektiivin gelatiinisuodattimen pidike.


Ura johon gelatiinisuodatin laitetaan.

Gelatiinisuodatin on ohut muoviselta tuntuva levy. Näitä myydään useamman kokoisena mutta objektiivikäyttöön niitä näytetään myytävän pääosin 75x75mm ja 100x100mm kokoisina levyinä.
Ehkäpä tunnetuin valmistaja on Kodak ja sen Wratten -tuotemerkin alla saatavana olevat suodattimet. Niitä näyttäisi olevan joka lähtöön aina värinkorjaussuodattimista harmaasuodattimiin.

Kodak Wratten 2 ND 2.00

Suodatinlevy tulee pakattuna pahvi- ja paperisuikaleiden välissä.

Tilasin Kodak Wratten 2 ND 2.00 suodatinlevyn jota ajattelen käyttää 10-20mm objektiivin kanssa. Kyseessä on harmaasuodatin eli se vähentää valon määrää 6.6 aukon verran. Sen avulla voidaan esim pidentää käytettävää suljinaikaa jolloin liikkeestä saadaan pehmeää. Toinen käyttötarkoitus on mahdollistaa suuren aukon käyttäminen kirkkaassa auringonvaloissa. Kohdallani tuo suljinajan pidentäminen on pääkäyttötarkoitus, koska siten saadaan veden ja pilvien liikkeet tasaisiksi.

Koska gelatiinisuodattimet myydään suorakulmaisina levyinä ja ne ovat kooltaan suurempia kuin mitä objektiivin suodatinpidikkeeseen mahtuu, tulee suodatinlevystä leikata pidikkeeseen sopivan kokoinen pala. Objektiivin manuaalissa on selkeä kuva mittoineen minkä kokoinen gelatiinisuodatin objektiivin pidikkeeseen menee. Leikkasin paperista pari oikean kokoista palaa testatakseni mahtuuko suodattimia useampia kuin yksi pidikkeeseen. Paperi on suurin piirtein saman paksuista kuin gelatiinilevy joten antanee hyvän kuvan voiko kahta gelatiinisuodatinta pidikkeeseen laittaa.

Sopivan kokoinen paperinen 'suodatin' menossa pidikkeeseen.

Kaksi paperista 'suodatinta' menossa pidikkeeseen.

Kuten kuvista näkyy, kaksi 'suodatinta' sopii hyvin pidikkeeseen. Näin ollen olisi mahdollista laittaa pidikkeeseen kaksi gelatiinisuodatinlevyä kerralla, esimerkiksi 1 aukon ja 3 aukkoa valon määrää vähentäviä jolloin saadaan voimakkaampi suodatus kuin jompaa kumpaa yksistään käyttämällä.

Sopivankokoisen palasen leikkaaminen suodatinlevystä on helppoa.

Työvälineet: gelatiinisuodatinlevy, sakset ja malli jonka mukaan leikataan.

Malli asetetaan gelatiinilevyn päälle. Gelatiinilevy kahden ohuen paperin välissä.

Leikataan mallin reunojen mukaan. Saksien tulisi olla terävät.


Lopputuloksena suodatinpidikkeeseen sopiva suodatinlevy.

Leikatun suodattimen säilytykseen sopii esimerkiksi vanha muistikortin suojalaatikko jonne se sopii hyvin linssipaperin välissä.

Suodattimen säilytys vanhassa muistikorttikotelossa.

Suodattimen asettamisessa objektiivin pidikkeeseen kannattaa olla varovainen. Suodatinlevyä pidellään vain reunoista tai aivan kulmista jottei levyyn tulisi sormenjälkiä. Paikoillaan asetettuna levy pysyy napakasti pitimessä.





Huonoja puolia gelatiinisuodattimien käytössä ovat ainakin nämä:
  1. polarisaatiosuodattimia ei voida käyttää
  2. puoliharmaita suodattimia ei voida käyttää laisinkaan (eipä niitä gelatiinisuodattimina kukaan taida edes valmistaa)
  3. pienten suodatinpalasten käsittely ulkotiloissa on hankalaa
Noista tuo kolmas kohta on huomionarvoinen. Pieniä suodatinlevyjä käsiteltäessä levyihin tulee helposti sormenjälkiä jotka voivat näkyä lopputuloksessa eli kuvassa. Samoin levyt voivat naarmuuntua helposti.

Gelatiinisuodattimen käsittelyssä ulkona pitää olla tarkkana. Mutta näyttää onnistuvan helposti ainakin sateettomassa ja tuulettomassa kelissä :)

Nukarinkoski, Nurmijärvi11.8.2024